Universitat Rovira i Virgili

FAQ

1. Què he de saber per tenir una bona estada a la URV?

En aquesta web trobareu informació útil per tenir una bona estada a la URV.

2. Què he de saber de Catalunya abans de venir?

És important que conegueu la realitat lingüística i cultural de Catalunya, un país amb una llengua pròpia (el català). Aquest web us hi pot ajudar.

3. Quina presència tenen el català, l'espanyol i l'anglès a la URV?

A la URV s'usen el català i l'espanyol (totes dues oficials), i en menor proporció l'anglès. El català, com a llengua pròpia de Catalunya i de la URV, és la més utilitzada en l'àmbit institucional i administratiu. A la docència de grau al voltant del 65% de classes són en català, un 30% en espanyol i un 5% en anglès. En canvi, en la docència de postgrau predominen l'espanyol i l'anglès. A l'hora de fer les classes, el professor té el dret d'escollir en quina llengua vol expressar-se i la seva elecció ha de ser respectada. D'altra banda, en recerca la llengua més usada és l'anglès.

4. Quina és la política lingüística de la URV?

La llei estableix que el català és la llengua pròpia de la URV i comparteix amb l'espanyol la condició de llengua oficial. Això vol dir que els professors i els estudiants tenen dret a utilitzar qualsevol de les dues llengües. El Pla de política lingüística de la URV gestiona aquest multilingüisme, avançant cap a l'ús normal i preferent del català, augmentant el poliglotisme dels universitaris i fomentant el multilingüisme de la institució, especialment a través de la millora del coneixement de l'anglès.

5. Com puc saber la llengua en què es fa una assignatura abans de matricular-me?

Els professors han d'informar sobre la llengua en què faran l'assignatura abans de la matrícula. Per tant, per saber aquesta informació només cal que us adreceu a la vostra facultat o escola.

6. Com puc aprendre català abans de venir?

Per Internet:

Arreu del món:

7. Com puc aprendre català a la URV?

A la URV teniu cursos gratuïts a la vostra disposició per aprendre català en poc temps.

Per començar:

Per continuar aprenent:

En aquesta web trobaràs l'oferta actual de cursos del Servei Lingüístic i de Publicacions de la URV.

Informació: infosl(ELIMINAR)@urv.cat

8. Puc continuar aprenent català quan me'n vagi?

Sí. Ho podeu fer per Internet de manera gratuïta (Parla.cat) o presencialment en universitats d'arreu del món (busqueu-ne al vostre país: Institut Ramon Llull).

9. Em serà útil aprendre català?

Sens dubte, sí. L'aprenentatge del català us permetrà relacionar-vos millor amb els catalans i us obrirà noves oportunitats en el vostre futur social i professional. A més, amb els cursos de català de la URV podreu obtenir certificats oficials de coneixements lingüístics que us seran útils per al vostre expedient acadèmic (crèdits ECTS) i per al vostre currículum.

10. A més de la universitat, en quins àmbits socials té presència el català?

A Catalunya el català és present en tots els àmbits socials: a l'Administració pública (sobretot als ajuntaments i la Generalitat de Catalunya), al món econòmic i laboral, als mitjans de comunicació, a les escoles, en l'oci i la cultura, a les xarxes socials, al carrer...

11. Quantes persones el parlen?

El 2012 el català va superar els 10 milions de parlants, que correspon al 72% de persones que viuen al territori catalanoparlant (Catalunya, Andorra, les Illes Balears i part del País Valencià i d'Aragó). És la 9a llengua de la Unió Europea en nombre de parlants.

12. És fàcil, aprendre català?

Igual que els altres idiomes. Per descomptat, us serà més fàcil si ja sabeu una llengua romànica (espanyol, francès, italià, portuguès, romanès, etc.). I si teniu ganes d'aprendre'l, ho fareu amb una relativa facilitat: la URV us ofereix cursos gratuïts al vostres abast en diverses modalitats.

13. Com puc practicar el català a la URV?

Si ja parleu una mica de català i us interessa practicar-lo, podeu inscriure-us als Tàndems Lingüístics de la URV. Hi trobareu parlants nadius per fer tàndems lingüístics i practicar el català i la vostra llengua.

14. Estic preparat per descobrir una nova cultura?

Ho podeu saber responent aquest test d'obertura intercultural i aquest test d'obertura lingüística.