Universitat Rovira i Virgili

Convocatòria dels Premis Josep M. Pujol a Millor Tesi Doctoral en Català

|Alt imatge|

Els Premis Josep M. Pujol i Sanmartín a la millor tesi escrita en català, porten el nom en homenatge i record de qui va ser professor de la nostra Universitat i, sobretot, un destacat investigador en el camp de l'escriptura tipogràfica. Aquesta convocatòria, que s'emmarca dins del Pla de política lingüística de la URV, pretén estimular l'ús de la llengua catalana en la redacció de les tesis i prestigiar el català com a llengua de ciència i de recerca.

Primera. Objecte i premis

Aquests premis tenen dues modalitats:

  • Millor tesi en català de l'àmbit de les ciències socials i humanitats
  • Millor tesi en català de l'àmbit de les ciències experimentals i de la salut

Cada premi consisteix en 1.500 € per a l'autor o autora de la tesi doctoral, que es lliuren en concepte de drets de publicació de l'obra. També s'atorga un diploma acreditatiu tant als autors com als directors de tesi.

Segona. Requisits generals

Poden optar-hi els doctors per la URV que hagin defensat la tesi durant el curs acadèmic 2023-24 i hagin obtingut la menció cum laude.

S'hi poden presentar tesis doctorals en els formats següents:

  • Tesi escrita íntegrament en català, amb menció internacional o sense.
  • Tesi com a compendi d'articles (que poden estar escrits en altres llengües) en què estiguin escrites en català com a mínim les seccions d'introducció, objectius i conclusions.

Tercera. Presentació de sol·licituds

El termini de presentació de sol·licituds és del 4 de novembre al 2 de desembre de 2024. Les sol·licituds s'han de formalitzar d'acord amb el model normalitzat que s'adjunta a l'annex. La documentació addicional que s'hi adjunti, que ha d'incloure la tesi doctoral, ha de ser en PDF, amb un màxim de 10 Mb.

Les sol·licituds s'han de presentar, segons el que estableix l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques:

  1. Al registre electrònic de la URV mitjançant l'accés al registre per via telemàtica que hi ha a la seu electrònica de la URV, dins de l'apartat Registre General, així com en els restants registres electrònics de qualsevol dels subjectes a què es refereix l'article 2.1 de la llei esmentada.
  2. Al registre auxiliar del campus Catalunya de la URV (avinguda Catalunya 35, 43002 de Tarragona), en horari d'11 a 13 hores, de dilluns a divendres. També es poden presentar en qualsevol altre registre auxiliar o al Registre General de la URV. La localització i els horaris dels registres auxiliars i del Registre General de la URV es poden consultar a l'enllaç abans esmentat.
  3. A les oficines de Correos de l'Estat espanyol, en la forma que s'estableixi reglamentàriament. En el cas d'enviament per correu certificat, la presentació de la documentació a l'oficina de Correos de l'Estat espanyol corresponent s'ha de fer d'acord amb el que disposa l'article 31 del Reial decret 1829/1999, de 3 de desembre, en un sobre obert, per tal que la sol·licitud, l'escrit o la comunicació adreçat a la URV sigui datat i segellat abans de ser certificat. Si la sol·licitud no està datada i segellada per l'oficina de Correos corresponent, s'entén com a data vàlida de presentació la d'entrada al registre de la URV.
  4. A les representacions diplomàtiques o les oficines consulars de l'Estat espanyol a l'estranger.
  5. A les oficines d'assistència en matèria de registres.

Si la persona presenta la documentació mitjançant les opcions 1, 3, 4 i 5 esmentades, ha de comunicar-ho mitjançant tèlex, telegrama, fax o correu electrònic dins el període de presentació de sol·licituds al Servei Lingüístic i de Publicacions de la URV, avinguda Catalunya 35, codi postal 43002 de Tarragona i correu electrònic llengues@urv.cat.

Quarta. Jurat

El jurat ha d'avaluar les sol·licituds per seleccionar el millor treball en català per a cada modalitat. També pot seleccionar finalistes perquè rebin una menció honorífica i siguin recomanats per ser publicats. Si algun membre del jurat ha dirigit o tutoritzat una de les tesis presentades, no pot participar en la votació de la modalitat en què s'hagi presentat. La deliberació és secreta i la resolució final és inapel·lable.

El jurat està presidit per la persona que exerceix la presidència de la Comissió de Política Lingüística, la qual ha d'escollir una comissió de quatre membres per valorar els candidats als premis. També pot convidar les persones que consideri pertinent com a assessors externs. La concessió dels premis s'ha de comunicar per escrit als guanyadors.

Cinquena. Resolució

La resolució del premi correspon a la presidència de la Comissió de Política Lingüística, per delegació del rector o rectora de la URV. El procediment de concessió és el de concurrència competitiva, i el termini de resolució és el 31 de març de 2025. La resolució del jurat s'ha de donar a conèixer a través del web de Llengües URV.

Els premis es poden declarar deserts. Els aspectes que no estiguin regulats en aquestes bases els ha de resoldre el jurat del premi. Contra la resolució del jurat es pot interposar un recurs de reposició davant del rector o rectora en el termini d'un mes, a comptar des de l'endemà de la data de publicació del resultat.

Sisena. Criteris de valoració

En l'avaluació de les propostes, el jurat ha de valorar la claredat expositiva, l'estructura del text, la correcció gramatical i el llenguatge inclusiu i no sexista, a més de l'interès de la recerca, la creativitat i l'originalitat (és recomanable tenir presents els Criteris multilingües per a la redacció de textos igualitaris, elaborats en el marc de la Xarxa Vives d'Universitats).

Setena. Responsabilitat del material, retorn dels treballs i de la documentació presentada

La Comissió de Política Lingüística de la URV no es responsabilitza de la pèrdua, el trencament o qualsevol altre deteriorament del material presentat. Els treballs no premiats poden ser retirats pels autors dintre del termini de dos mesos, comptats a partir de la data en què es fa pública la resolució del jurat. La persona sol·licitant també pot retirar la documentació acreditativa que contingui dades de caràcter personal un cop transcorreguts tres mesos des de la data que es publica la resolució del jurat, al Servei Lingüístic i de Publicacions. Un cop transcorreguts sis mesos des de la data en què es faci pública la resolució del jurat, s'ha de destruir aquesta documentació.

Vuitena. Drets d’autor i difusió

Quant als drets d'autor, s'hi han d'aplicar els preceptes continguts als articles 133 i següents de l'Estatut de la URV i la normativa que els desenvolupa. Els autors cedeixen a la URV, el dret a publicar el treball i a difondre'l públicament per Internet mitjançant una llicència Creative Commons sense límit de temps. En qualsevol cas, en la difusió cal indicar el nom dels autors.

Els autors han de fer menció explícita del premi rebut per la Comissió de Política Lingüística de la URV en qualsevol activitat de difusió (publicacions, mitjans de comunicació, congressos, etc.) en què aparegui el treball guardonat. A més, es comprometen a participar en les activitats relacionades amb el Premi a què la Comissió de Política Lingüística els convoqui.

La Universitat, mitjançant el segell editorial Publicacions URV, publicarà les obres premiades en la col·lecció Cum Laude o, si s'escau i es compleixen les condicions formals, en les col·leccions de recerca de l'àmbit corresponent.

A aquests efectes, la presentació de la sol·licitud per optar als premis comporta l'autorització i la cessió dels drets de propietat intel·lectual necessaris per a la publicació i la corresponent responsabilitat de l'autor o autora, que garanteix que la referida publicació no vulnera cap dret de tercers i disposa de totes les llicències necessàries.

Novena. Acceptació de les bases i normativa d’aplicació

La participació en aquesta convocatòria comporta la plena acceptació d'aquestes bases. En tot el que no s'hi preveu expressament, cal aplicar-hi els preceptes continguts al capítol IX del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.