Universitat Rovira i Virgili

Tornar

Praxi Lingüística

2. Citacions bibliogràfiques en nota

En aquest sistema (habitual en algunes ciències humanes), les citacions es posen en una nota, que pot anar al peu de pàgina o bé al final del capítol o del document.

El primer cop que citem una obra hem de consignar-hi el nom i cognom de l’autor, el títol de la publicació i, si cal, el número de pàgina (amb l’abreviatura p., tant en singular com en plural). Aquests elements els separem amb coma.

² Joan Fuster, Diari 1952/1960, p. 125-126.

² Josep M. Nadal, Modest Prats, Història de la llengua catalana I. Dels orígens fins al segle XV, p. 386-390.

A partir de la segona citació d’una mateixa obra, cal fer-hi constar només el cognom de l’autor i la pàgina (i, si cal, també el volum).

³ Fuster, p. 131.

³ Nadal, Prats, I, p. 404-405.

Quan hi ha citacions d’obres diferents d’un mateix autor, per evitar confusions reproduïm després del cognom el títol escurçat (en cursiva si és un llibre i entre cometes si és un article o un capítol); si el títol té menys de sis paraules, no cal que l'escurcem.

³ FusterDiari 1952/1960, p. 133.

³ Nadal, Prats, Història de la llengua, 487.

Podem recórrer al mot ibídem (o l’abreviatura ib.) per evitar la repetició de dues notes consecutives.

² FusterDiari 1952/1960, p. 133.

³ Ibídem, p. 145.

Però es recomana no fer servir les locucions llatines op. cit. (opus citatum, 'en l'obra citada') i loc. cit. (loco citato, 'en el mateix lloc citat') si l'obra s'ha citat molt abans o se cita més d'una obra d'un mateix autor.